Nieuws / Ervaar het bij Landal verrassend groen leven

De groene make-over
Zo maak je bestaande woningen aardgasvrij

We praten in ons land veel over de energietransitie. In de media, op de werkvloer, in de politiek. Vaak gaat het dan over de noodzaak ervan. De zeespiegel. De gaskraan die dicht moet. En ook over de pijn ervan, financieel en praktisch gezien. Er is één onderwerp dat we wel eens vergeten, en dat is de ervaring. Hoe ziet het leven eruit als het ons lukt om niet meer ‘die ‘oude energie’ te gebruiken?

De groene make-over in drie stappen
Daarom willen Greenchoice en Landal GreenParks dat toekomstbeeld schetsen. Gezamenlijk hebben ze twee bestaande vakantiebungalows uit 1985 100% aardgasvrij gemaakt in drie stappen: besparen op verwarming door te isoleren; aardgasvrij verwarmen en duurzame energie gebruiken. Ook hebben ze de bungalows ingericht met gerecyclede materialen, die weer makkelijk opnieuw te recyclen zijn. Zo minimaliseren ze de vraag naar nieuwe grondstoffen.

Zien = geloven = doen
Waarom doen ze dit? Om te zien wat goed werkt, en om anderen te inspireren. Door het te doen, kunnen ze het resultaat laten zien en ervaren. Hier is het resultaat een verrassend comfortabel huis, waar ook de energierekening een prettig gevoel geeft.

Stap 1: besparen op verwarming
Het eerste wat je doet is isoleren, zodat je al meteen veel minder hoeft te verwarmen. Ze hebben gekozen voor isolatieplaten van… oude kranten! In de ramen zit HR++ glas. Verder werkt de ventilatie met warmteterugwinning. Die verwarmt ’s winters de frisse lucht met de warmte uit de ‘oude’ lucht.

Stap 2: aardgasvrij verwarmen
Pas als je al flink bespaart op je verwarming, is stap 2 interessant: aardgasvrij verwarmen. Ze hebben gekozen voor een warmtepomp, die het water in de cv elektrisch verwarmt. Op een bungalow was het mogelijk door de juiste ligging zonnecollectoren op het dak plaatsen. De zonnecollectoren verwarmen het water alvast voor. De gasfornuizen zijn vervangen door inductiekookplaten.

Stap 3: duurzame stroom gebruiken
Voor aardgasvrij verwarmen is extra elektriciteit nodig. Groene stroom kun je opwekken met zonnepanelen of inkopen bij een duurzaam energiebedrijf. Landal GreenParks heeft al 3 jaar geleden gekozen voor de Nederlandse windenergie van Greenchoice.

Verrassend groen leven
En wat kun je nou zelden doen met zulke woningen: ze zelf van dichtbij ervaren. Erin wakker worden. Een warme douche nemen. Je avondeten koken. Op 10/10 zijn de vakantiebungalows speciaal opengesteld voor Open huizen route – in Holten, Overijssel, bij Landal Twenhaarsveld. En ook als je niet kunt langskomen, kun je inspiratie opdoen via landal.nl/verrassendgroenleven.