Nieuws / oktober 2017

Lancering #Toekomststoel op 10.10

donderdag 12 oktober 2017 - door:

10 oktober 2017

Op de Dag van de Duurzaamheid vragen we een momentje ..ST…  even stil. Denk aan de toekomst.  Het is tijd om de #Toekomststoel aan te schuiven! Iedere dag even stil staan bij toekomstige generaties als er beslissingen worden genomen. Hun belangen komen tijdens vergaderingen van nu af aan altijd aan bod.

Schuif jij een #Toekomststoel aan? Jan Terlouw leest voor uit zijn boek ‘Het Hebtzuchtgas’, een sprookje voor jong en oud.

Ook het basisonderwijs wordt uitgedaagd een #Toekomststoel te gaan pimpen en het voortgezet onderwijs om er een te gaan maken en deze aan te gaan bieden. Meer informatie op toekomststoel.nl/onderwijs

OokMarjan Minnesma, directeur Urgenda ondersteunt het initiatief #Toekomststoel:
Stel je voor dat er iemand naast je zit op de toekomststoel, 15 jaar oud. Welk effect heeft jouw beslissing op de toekomst van de jongeren van nu?

DJ Gregor Salto ontvangt De Verborgen Impact

donderdag 12 oktober 2017 - door:

DJ Gregor Salto heeft op de Dag van de Duurzaamheid de herziene editie van het boek DE VERBORGEN IMPACT van Babette Porcelijn (nr 73 Trouw De Duurzame 100, 2017) in ontvangst genomen uit handen van Henriètte Delissen, Urgenda.

Het boek is bestemd voor diegene die EFFECTIEF willen VERDUURZAMEN:

Porcelijn liet de totale impact van zaken uit ons dagelijks leven (zoals vlees, spullen, wonen, auto, vliegen, kleding & textie en zuivel & eieren) doorrekenen. En in dit boek geeft ze aan de hand van toegankelijk gepresenteerde cijfers handvatten voor bedrijven en consumenten om een negatief effect om te zetten in een eco-positieve bijdrage aan onze planeet. Lezen dus.

Precious Plastic start online Challenge

dinsdag 10 oktober 2017 - door:

Op 10.10 start museum Boijmans van Beuningen met de online challenge challenge vooruitlopend op de tentoonstelling #Change-the-System. De komende drie weken gaat  Precious Plastic Den Haag werken op het binnenplein met de plastic-recyclecentrale naar ontwerp van Dave Hakkens. Klik op dagvandeduurzaamheid.nl om meer te lezen over deze bijzondere tentoonstelling waarin achtereenvolgens vier onderwerpen worden behandeld: 1. Plastic, 2. Mode 3.  Luister hier naar de oproep van ontwerper Dave Hakkens van Precious Plastic.

Change the System

Van 14 oktober 2017 tot en met 14 januari 2018 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen met Change the System de veranderkracht van een nieuwe generatie ontwerpers. De tentoonstelling toont de impact die zij hebben op het oplossen van grote mondiale vraagstukken. De tentoonstelling, verspreid over acht zalen, toont aan de hand van drie actuele thema’s, schaarste, conflict en meerstemmigheid, het werk van zo’n vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars waaronder Eric Klarenbeek, Iris van Herpen, Jólan van der Wiel, Elisa van Joolen, Boyan Slat en Christien Meindertsma.

Lees meer op de site van Museum Boijmans van Beuningen.

 

Inspirerende dialoog prinses Laurentien met leerlingen van basisscholen

dinsdag 10 oktober 2017 - door:

Tijdens de jaarlijkse Voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid vindt er ook een kringgesprek, een dialoog plaats tussen de kinderen en de aanwezige ondernemers, wethouders en andere prominenten onder leiding van Prinses Laurentien. Tijdens deze negende editie van de Voorleesactie kwamen vele inspirerende en creatieve ideeën los over hoe Nederland kan omgaan met verspilling van voedsel. Een terugblik van deze dag is hier te bekijken.

De oplossing volgens de kinderen: (her)Introduceer de ‘doggie bags for food’ in Nederland en maak de HIP!

De negende editie is gehouden op kasteel Groeneveld te Baarn. Het bordes geeft een mooi beeld:

 

Verlenging Jeans Inzamelactie op Utrecht CS tot en met zondag 15 oktober

dinsdag 10 oktober 2017 - door:

Wist je dat je van je oude versleten jeans weer nieuwe jeans kan maken? Of andere producten zoals een trui? In het kader van de Dag van de Duurzaamheid 2017 hebben MUD jeans en Urgenda de handen in elkaar geslagen om hier bekendheid aan te geven door een JEANS INZAMELACTIE te organiseren. Zo’n 50 locaties door Nederland hebben aangegeven hieraan bekendheid te willen geven. Wil jij op of rond de Dag van de Duurzaamheid ook de circulaire economie stimuleren en bovendien kans maken op een leuke prijs? Lever dan je spijkerbroek in, zet je afscheid van je spijkerbroek op de foto en deel deze via social media met vermelding van #recyclemyjeans #DvdD17

6-15 oktober: Dutch Sustainable Fashion Week

zaterdag 7 oktober 2017 - door:

2017 alweer de vierde editie van de Dutch Sustaniable Fashion Week (DSFW). De week start met de show ‘Talking Trash’. Jonge en gevestigde ontwerpers zoals Hans Ubbink en Monique Collignon tonen ontwerpen van afval dat je in je prullenbak vindt.

Verder vinden er deze week talloze events plaats, zoals modeshows, esposities, lezingen en masterclasses. En in meer dan 400 gerenommeerde winkels in Nederland wordt er aandacht gevraagd voor duurzame mode. Consumenten kunnen kennismaken met duurzame mode aan de hand van shoppingroutes die uitgezet zijn in wel 27 steden door eerlijkwinkelen.nl. Een overzicht van alle events staat op dsfw.nl onder programma.

Persbericht Prinses Laurentien leest voor op Kasteel Groeneveld

vrijdag 6 oktober 2017 - door:

Op 10 oktober 2017, de Dag van de Duurzaamheid, lezen duizenden basisscholen in heel Nederland voor uit het nieuwe boek ‘De wereld van Voedsel’. Op kasteel Groeneveld vindt het centrale leesmoment plaats met prinses Laurentien, meteoroloog Helga van Leur en DJ Gregor Salto. Leerlingen van scholen uit Baarn en Amersfoort zijn uitgenodigd om daarbij te zijn. Ook pers is van harte welkom.

Voor het bijwonen van deze bijeenkomst dient u zich als media vooraf aan te melden bij de projectleider Dag van de Duurzaamheid Henriëtte Delissen, henriette.delissen@urgenda.nl – 06 29207783. Hierbij graag aangeven of u foto/video-opnames komt maken. Wanneer u de aanwezigen wil interviewen, ontvangen wij graag vooraf de vragen voor de desbetreffende persoon. Zonder aanmelding kunnen wij niet garanderen dat u binnenkomt.