Nieuws

Houd deze nieuwspagina in de gaten op weg naar de Dag van de Duurzaamheid voor al het laatste nieuws. Bekijk ook de Twitterladder of abonneer je op de nieuwsbrief van Urgenda, initiatiefnemer van de Dag van de Duurzaamheid.

Laat je duurzaam verrassen!

maandag 8 oktober 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Unieke duurzame samenwerking van winkelketens en A-merken
Voor de tiende keer is het Dag van de Duurzaamheid. Op woensdag 10 oktober laten 8.000 scholen, honderden bedrijven, tientallen gemeenten en duizenden particulieren zien dat duurzaamheid leeft. Speciaal voor de jubileumeditie hebben landelijke winkelketens, A-merken en hele winkelstraten zich aangesloten bij de campagne ‘laat je duurzaam verrassen’. In het hele land zetten winkeliers hun duurzame artikelen in de spotlight en laten zo hun klanten zien dat duurzame producten echt overal te koop zijn. Urgenda verrast u graag tijdens een duurzame huizentour.

Van Auping tot Zeeman en van GAMMA tot Plus, zo veel merken en winkelketens hebben duurzame ambities en maken ze ook waar. Veel daarvan is onbekend want niet alle duurzame activiteiten worden uitgevent. Bijzonder is dat deze bedrijven, vaak concullega’s, nu samen in één campagne hun klanten laten zien hoeveel duurzame producten er al in de winkels liggen. Zo gebruikt IKEA uitsluitend duurzaam katoen en kiest Lidl voor het Kipster-ei, Philips gebruikt gerecycled plastic voor de productie van stofzuigers en C&A maakt de eerste cradle-to-cradle jeans. Voor alle artikelen is tegenwoordig wel een duurzame variant te vinden.

Elke dag van de Duurzaamheid
“Deze tiende editie laat zien dat duurzamer leven voor iedereen mogelijk is. Je hoeft er niet eens naar op zoek. Het is een kwestie van keuzes maken. Dat was tien jaar geleden wel anders”, zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. “Sinds die tijd zijn steeds meer mensen doordrongen van de urgentie om over te stappen naar een circulaire economie gebaseerd op 100% duurzame energie.” Dat is terug te zien in duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven, winkels met een steeds groter assortiment aan duurzamere producten en duurzaamheidsprincipes in het onderwijs. “Vanaf nu is het dan ook Elke Dag van de Duurzaamheid”, aldus Marjan Minnesma.

Futuristisch Selficiënt huis in Utrecht
Iedereen kan ook thuis dus duurzamer leven, zeker met een duurzaam huis. Dat laat Urgenda zien tijdens de ‘laat je duurzaam verrassen huizentour’ langs diverse voorbeelden van duurzame woningen. De start is in Utrecht bij de Hogeschool Utrecht waar het prijswinnende Selficiënt huis, dat al circulair, modulair en energieneutraal is, ons een blik in de toekomst biedt. Drones leveren pakketjes, regenwater wordt drinkwater, we verbouwen onze eigen groenten verticaal, het douchewater is warm door restwarmte van computers en afval verwerken we zelf met de 3D-printer. Het huis communiceert ook met z’n bewoners en draagt zorg voor hun welzijn. Een wc-bezoek zal het bewijzen. Vanaf 10.30 uur zijn pers en publiek van harte welkom in Utrecht. Meer achtergrondinformatie over dit huis vindt u HIER.

Duurzame huizentour
We reizen vervolgens verder naar Minitopia in Den Bosch: een broedplaats met tijdelijke, kleine, zelf ontworpen en circulaire woningen. De pers is daar welkom vanaf 13.00 uur. En op naar Nijmegen waar sociale huurwoningen worden verduurzaamd. De woning die wordt bezocht is circulair en biofilisch ingericht, tot en met het keukenblad van PET-flessen en het voetenbankje van bananenblad. Pers is hier tussen 13.00 en 17.00 uur welkom. In het land zijn er meer open huizen: een off-the-grid kalkhennep huis in Oudega, duurzame vakantiehuisjes van Landal in Holten en een energieneutraal jaren ’30 huis in Barendrecht en een energieneutraal huis in Sonnega.

Het bruist van de duurzaamheid
En er gebeurt nog veel meer op en rondom de Dag van de Duurzaamheid:
In Leeuwarden vaart het vijf meter hoge het Frisian Trojan Horse door de grachten om aandacht te vragen voor de manier waarop we nu met plastic omgaan. Meer info.

Het Bredase Groenplein bestaat op 10 oktober één jaar en dat wordt gevierd. In de Wastebar kunnen bezoekers hun drankje betalen met zwerfafval en kids kunnen biobased bouwen. Meer info.

Amstelveen maakt werk van de Dag van de Duurzaamheid op het Stadsplein. Na het EnergieOntbijt is er een duurzaamheidsmarkt, er zijn e-testritten te maken, een rondleiding bij het afvalbrengstation en vanaf 18.00 uur wordt Talkshow Amstelveen gemaakt met gasten als Ruud Koornstra en Maurits Groen, Meer info.

Via #BeTheChange kan iedereen in 15 minuten een actieve bijdrage leveren aan een duurzamere wereld van morgen. Voor één dag is deze online tool beschikbaar voor iedereen. Aanmelden kan op 10-10. Meer info.

Met een speelset van kromme groente en fruit gemaakt van resthout wil Kromkommer kids spelenderwijs kennis laten maken met krom. Zodat kromme groente heel normaal wordt en niet afgedankt! ! Meer info.

De Windcentrale organiseert de campagne: ‘Hou je vast voor #windkracht10’ en wil voor 10-10 zeker 10.000 winddelen verkopen. Meer info

Netwerk Smart Fertilization organiseert in samenwerking met Wageningen Universiteit & Research een serie inspirerende lezingen over circulaire landbouw in Nederland. Meer info

Bij de Energiewinkel in Zutphen kan je proefritjes maken in een elektrische auto, is er een fietstaxi voor vervoer in de stad en geeft een expert uitleg over de energienota, besparingen en het opwekken van energie. Meer info

Dansend energie opwekken! Dat kan op 10 oktober in Het Haringvliet van 16.00 tot 20.00. Natuurlijk is het meteen een recordpoging en iedereen is uitgenodigd om mee te doen! Meer info

Brans Oesterzwamkwekerij in Deventer organiseert een innovatieontbijt.

Op de Zwitsal in Apeldoorn zijn de hele dag door activiteiten en workshops te volgen, georganiseerd door ondernemers op het terrein. Vooral leuk voor kinderen en jongeren.

In Hoek van Holland wordt een beach clean-up georganiseerd.

In Amersfoort, Utrecht en Limburg blijft het niet bij een dag, maar worden hele duurzame weken georganiseerd: de Duurzame Week 033, https://duurzameweek.nl/ in Utrecht en www.DutchEarthWeek.nl in Limburg.

Voorleesactie: op duizenden basisscholen en kinderboerderijen wordt voorgelezen uit het boek De Kracht van Nieuwe Energie, dat speciaal voor deze gelegenheid samengesteld is met verhalen van duurzame pabo studenten en tekeningen van scholieren. Naar verwachting worden volgende week bijna 200.000 leerlingen bereikt met een duurzaam verhaal. Meer info.

Dutch Sustainable Fashion Week: van 5 t/m 14 oktober wordt in meer dan 400 winkels duurzame mode zichtbaar gemaakt en worden vele fashion events georganiseerd als shows en lezingen. Meer info op www.dsfw.nl.
#dvdd18

Natuurlijk spelen social media (Facebook, Instagram en Twitter #dvdd18) een grote rol op de dag zelf en in de aanloop naar 10-10. Deelnemers laten zien dat ze meedoen en posten updates, foto’s en filmpjes van (de voorbereidingen van) de activiteiten. Hier zijn het logo, de poster en de flyer te downloaden. Alle informatie over de Dag van de Duurzaamheid staat op www.dagvandeduurzaamheid.nl.

Informatie over de actie is te vinden op dagvandeduurzaamheid.nl
Beeldmateriaal is hier te downloaden

Flyer – Laat je duurzaam verrassen
Brochure – duurzame huizen

Opening Huis van de Toekomst 10.10 met wethouder Lot van Hooijdonk

zondag 7 oktober 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Al tien jaar maakt de nationale Dag van de Duurzaamheid, de duurzaamheidsbeweging in Nederland zichtbaar. Inmiddels is er veel veranderd in onze samenleving. Het is tijd om van jaarlijkse zichtbaarheid naar dagelijkse duurzame keuzes maken over te stappen. En dat is mogelijk. Om dit kracht bij te zetten opent op 10.10, het Huis van de Toekomst op de Uithof te Utrecht, waar studenten in samenwerking met Urgenda duurzaam wonen en leven etaleren met een blik in de toekomst. Dit alles onder de slogan Laat je duurzaam verrassen. Elke dag weer!

Je bent van harte uitgenodigd.
Tijdstip 10.30 – 12.00

in het bijzijn van wethouder mobiliteit, energie, groen en dierenwelzijn in Utrecht bij Gemeente Utrecht Lot van Hooijdonk, Marjan Minnesma, directeur Urgenda,student/eigenaren van de start-up Thijs Morel en Robin Stuiver en Meine Jansma, programmamanager wonen 3.0 van de Hogeschool Utrecht.

EEN SNEAKPREVIEW IN DE TOEKOMST
In de toekomst wekt ieder huis volop zijn eigen duurzame energie op. En daar wordt duurzaam gebruik van gemaakt met innovatieve nieuwe technieken. Maar in de toekomst herontdekken we ook oude materialen, zoals hennep. We recyclen veel meer en nieuw plastic is uit den boze. We krijgen onze post en pakketjes fossielvrij per drone, en verplaatsen ons via de hyperloop, deelauto, elektrische deelfiets of benenwagen. Op het dak zonnepanelen aangevuld met restwarmte afkomstig van onze computer. De omgeving en huizen worden groener. Verticale plantenwanden binnen en buiten, zorgen voor CO2 opname, verkoeling en luchtfiltering. We beperken in de toekomst veel voedselkilometers door urban gardening. En het huis praat! We worden warm welkom geheten en met enkel een blik op de lampen schieten die aan. Op een scherm zien we hoe onze aandelen in oud-plastic erbij staan. En het toilet vertelt ons hoe na elk bezoek, hoe gezond we zijn en geeft ons dieetadvies. De koelkast laat ons zien op een scherm wat er in huis is, zodat we de koelkast niet hoeven te openen. Afval is de nieuwe grondstof in ons eigen huishouden.

Geïnteresseerd? Kom dan op 10.10 naar de opening. Meld je aan via info@urgenda.nl
Hogeschool Utrecht | Bolognalaan 99 | 3512 JE UTRECHT

Door het land zijn meerdere woningen te bezichtigen. Bekijk hier de verschillende huizen en laat je duurzaam verrassen.

Radiocommercial van start op radio 2, sky radio en radio 538

vrijdag 28 september 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Vanaf vrijdag 28 september tot en met de dag van de duurzaamheid (DvdD), 10-10 is de radiocommercial – Laat je duurzaam verrassen, op de dag van de duurzaamheid – te beluisteren tijdens de reclameblokken van radio 2, 538 en Sky Radio. Hiermee worden alle deelnemende winkels ondersteund, die speciaal voor deze tiende editie van de DvdD hun duurzamere producten in de spotlight zetten. Dit kan zijn online, op de winkelvloer, met of zonder speciale actie. Ieder doet op zijn eigen wijze mee.

Zo hebben de deelnemende partijen als Philips, Kruidvat, Verstegen, Atag, Ikea, Auping, C&A, Aldi, Plus Lidl, Spar, Zeeman, Gamma, McDonald’s, Landal en NS zich ook gepresenteerd in een gezamenlijke digitale folder. Een speciale jubileumeditie van de DvdD18 waarmee ze de consument wil laten zien dat duurzamere producten overal verkrijgbaar zijn. Ook bij jouw eigen winkel. Je hoeft er alleen nog maar te kiezen.

Ook winkelstraten door Nederland hebben zich aangesloten bij deze campagne. Zoals in Utrecht, het museumkwartier, Ermelo, Enschede, Leeuwarden binnenstad en het Limburgse Nuth. Het bruist van de activiteiten. Benieuwd? Kijk dan snel op dagvandeduurzaamheid.nl

Ervaar het bij Landal verrassend groen leven

dinsdag 18 september 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

De groene make-over
Zo maak je bestaande woningen aardgasvrij

We praten in ons land veel over de energietransitie. In de media, op de werkvloer, in de politiek. Vaak gaat het dan over de noodzaak ervan. De zeespiegel. De gaskraan die dicht moet. En ook over de pijn ervan, financieel en praktisch gezien. Er is één onderwerp dat we wel eens vergeten, en dat is de ervaring. Hoe ziet het leven eruit als het ons lukt om niet meer ‘die ‘oude energie’ te gebruiken?

De groene make-over in drie stappen
Daarom willen Greenchoice en Landal GreenParks dat toekomstbeeld schetsen. Gezamenlijk hebben ze twee bestaande vakantiebungalows uit 1985 100% aardgasvrij gemaakt in drie stappen: besparen op verwarming door te isoleren; aardgasvrij verwarmen en duurzame energie gebruiken. Ook hebben ze de bungalows ingericht met gerecyclede materialen, die weer makkelijk opnieuw te recyclen zijn. Zo minimaliseren ze de vraag naar nieuwe grondstoffen.

Zien = geloven = doen
Waarom doen ze dit? Om te zien wat goed werkt, en om anderen te inspireren. Door het te doen, kunnen ze het resultaat laten zien en ervaren. Hier is het resultaat een verrassend comfortabel huis, waar ook de energierekening een prettig gevoel geeft.

Stap 1: besparen op verwarming
Het eerste wat je doet is isoleren, zodat je al meteen veel minder hoeft te verwarmen. Ze hebben gekozen voor isolatieplaten van… oude kranten! In de ramen zit HR++ glas. Verder werkt de ventilatie met warmteterugwinning. Die verwarmt ’s winters de frisse lucht met de warmte uit de ‘oude’ lucht.

Stap 2: aardgasvrij verwarmen
Pas als je al flink bespaart op je verwarming, is stap 2 interessant: aardgasvrij verwarmen. Ze hebben gekozen voor een warmtepomp, die het water in de cv elektrisch verwarmt. Op een bungalow was het mogelijk door de juiste ligging zonnecollectoren op het dak plaatsen. De zonnecollectoren verwarmen het water alvast voor. De gasfornuizen zijn vervangen door inductiekookplaten.

Stap 3: duurzame stroom gebruiken
Voor aardgasvrij verwarmen is extra elektriciteit nodig. Groene stroom kun je opwekken met zonnepanelen of inkopen bij een duurzaam energiebedrijf. Landal GreenParks heeft al 3 jaar geleden gekozen voor de Nederlandse windenergie van Greenchoice.

Verrassend groen leven
En wat kun je nou zelden doen met zulke woningen: ze zelf van dichtbij ervaren. Erin wakker worden. Een warme douche nemen. Je avondeten koken. Op 10/10 zijn de vakantiebungalows speciaal opengesteld voor Open huizen route – in Holten, Overijssel, bij Landal Twenhaarsveld. En ook als je niet kunt langskomen, kun je inspiratie opdoen via landal.nl/verrassendgroenleven.

Support de Dutch Sustainable Fashion week

vrijdag 14 september 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Wat je draagt heeft impact op andere mensen en het milieu; Dutch Sustainable Fashion Week wil zoveel mogelijk consumenten daar op positieve wijze bewust van maken door jong talent, spraakmakende collecties en innovatieve ontwikkelingen in de spotlight te zetten.

Vandaag start de crowdfunding campagne in samenwerking met Sublime FM, met als doel de aankomende Dutch Sustainable Fashion Week mogelijk te maken.

Wil jij supporten of gewoon één van de Fashion Shows bijwonen, ga dan voor meer informatie naar: https://lnkd.in/eSVrsAY

Burgemeester Femke Halsema opent jubileumeditie voorleesactie

donderdag 13 september 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Op 10 oktober 2018, de Dag van de Duurzaamheid, opent de nieuwe burgemeester van Amsterdam Femke Halsema samen met directeur van Urgenda Marjan Minnesma de tiende voorleesactie die ook dit jaar weer plaatsvindt op duizenden basisscholen in heel Nederland.

De feestelijke opening vindt plaats in jeugdtheater De Krakeling, samen met ambassadeurs Helga van Leur, DJ Gregor Salto, Milouska Meulens en Froukje Jansen. Het nieuwe boek ‘De Kracht van nieuwe energie’ bevat niet alleen voorleesverhalen maar is dit jaar ook voorzien van lessuggesties. Dit maakt het jubileumboek een compleet onderwijsboek. Waarmee onderwijzers en kinderen het gesprek kunnen aangaan. Leerlingen van scholen uit Amsterdam zijn uitgenodigd om daarbij te zijn. Ook pers is van harte welkom.
Voor het bijwonen van deze bijeenkomst dient u zich als media vooraf aan te melden bij de programmamanager Dag van de Duurzaamheid Henriëtte Delissen, henriette.delissen@urgenda.nl – 06 29207783. Hierbij graag aangeven of u foto/video-opnames komt maken. Wanneer u de aanwezigen wil interviewen, ontvangen wij graag vooraf de vragen voor de desbetreffende persoon. Zonder aanmelding kunnen wij niet garanderen dat u binnenkomt.

Laat je duurzaam verrassen. Elke dag weer!

maandag 3 september 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Door een unieke samenwerking tussen diverse winkelketens en merken, die het belang van duurzaamheid onderkennen, consumenten ervan bewust willen maken en duurzaamheid een plek geven in hun bedrijfsvoering staat de jubileumeditie van de Dag van de Duurzaamheid dit jaar in het teken van: Duurzamer leven is mogelijk voor iedereen!

Daarbij doen in zo’n twintig steden ook winkelstraten mee: ook daar wordt de klant duurzaam verrast middels producten, het verhaal achter het product, proeverijen, aanbiedingen en zo meer.

Door deelnemende winkelketens als GAMMA, Lidl, Ikea en ook door MKB’ers in onder andere Ermelo, Den Haag en Leeuwarden die hun duurzame producten in de etalage zetten.

Bekijk de activiteiten

Schrijf je in voor H&M Global Change Award 2019

woensdag 29 augustus 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

Heb jij hét innovatieve, duurzame idee dat een revolutie in de mode-industrie teweeg kan brengen? Schrijf je dan nu in voor de H&M Global Change Award 2019! Nederland leverde tot nu toe bij elke editie een finalist, ben jij het dit jaar?
Inschrijven kan tot 17 oktober: www.globalchangeaward.com

De H&M Foundation lanceert vierde editie van ‘Nobelprijs van de mode’
€1 miljoen voor ideeën die de modewereld kunnen veranderen
Het is de jaarlijkse wedstrijd voor innovators die met oplossingen komen om de overgang naar een circulaire mode-industrie te stimuleren. Vijf finalisten krijgen naast de geldprijs een op maat gemaakt coaching programma om de ontwikkeling van hun innovaties te versnellen en daarmee hun invloed op de mode-industrie te vergroten.

Circulaire helden
“Nieuwe ideeën vormen de basis voor verandering, maar schaalvergroting is een enorme uitdaging voor elke innovator. We hebben gezien dat eerdere winnaars de ontwikkeling van hun ideeën met jaren konden versnellen door ons coaching programma. We verwelkomen nu graag vijf nieuwe circulaire helden die een van de grootste industrieën ter wereld opnieuw willen uitvinden”, zegt Karl-Johan Persson, bestuurslid van de H&M Foundation en CEO van H&M.

Nederlandse innovaties
Nederland is, naast de VS, het land dat tot nu toe bij elke editie van de Global Change Award een finalist leverde: Tjeerd Veenhoven uit Groningen bij de eerste editie in 2016 met zijn baanbrekende idee om textiel te maken van algen. Jalila Essaïdi won in 2017 met haar bijzondere innovatie ‘Manure Couture’, textiel gemaakt van koemest en dit voorjaar was Aniela Hoitink finalist met ‘Fungi Fashion’, op maat gemaakte kleding van de wortels van paddenstoelen.

Publiek bepaalt wie wint
Een jury van deskundigen zal uit alle inzendingen vijf finalisten selecteren. Het publiek mag vervolgens beslissen hoe de prijs van 1 miljoen euro wordt verdeeld.

Koninklijke Bibliotheek en Openbare Bibliotheken op weg naar #DvdD18

dinsdag 8 mei 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

KB en openbare bibliotheken slaan de handen ineen. Bijdragen aan bewustwording en actie voor duurzaamheid is de drijfveer. Bibliotheken in hun rol van warenhuis, wegwijzer en werkplaats bieden veel mogelijkheden daartoe.

Met de Dag van de Duurzaamheid in het vooruitzicht, wordt de activiteit #vloggersvoorduurzaamheid ingezet::

  • Bibliotheken maken een vlogstudio;
  • En kids (8 – 12 jarigen) vloggen hun ideeën voor een betere wereld;
  • Per bibliotheek mag één vlogger naar de feestelijke finale dag op 10/10/18

Alle  bibliotheken worden opgeroepen om mee te doen:

http://www.dagvandeduurzaamheid.nl/activiteiten/activiteit.php?ID=18008

https://www.kb.nl/ob/nieuws/2018/doe-mee-met-vloggers-voor-duurzaamheid

Woensdag 10 oktober 2018 is de Dag van de Duurzaamheid

maandag 16 april 2018 - door: Dag van de Duurzaamheid

De jubileumeditie Dag van de Duurzaamheid 2018 vindt plaats op woensdag 10 oktober 2018.

Door heel Nederland vinden, voor het 10e jaar, duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Er gebeurt veel en dat willen we speciaal op deze dag zichtbaar maken.

Samen laten we daarmee zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. Vertel wat jij doet en wat duurzaamheid voor jou betekent. Dat kan met persoonlijke activiteit of een gezamenlijke.

Doe zeker mee!